Friday, December 18, 2009

Selamat Menyambut Awal Muharam 1431 Hijriah

Mengambil kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah pada hari ini kepada semua pembaca blog ini. Semoga kita mendapat rahmat dari Allah dan dipermudahkan perjalanan hidup kita, diberikan kestabilan politik negara kita dan semoga pemimpin kita dapat mentadbir negara dengan lebih dedikasi.

Maal Hijrah adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia dan merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

Esok pagi, sambutan peringkat kebangsaan akan diadakan di Putrajaya International Convention Centre (PICC) secara sederhana. Sekiranya berkelapangan silalah hadir sekali menyambutnya di sana. Saya akan bergerak balik ke Tapah jam 9.00 pagi esok kerana ibang ipar mengadakan majlis kenduri khatan anaknya.