Friday, July 20, 2012

Selamat Menjalani Ibadah Puasa

Umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa esok 21 Julai 2012 (sabtu). Mengambil kesempatan ini Selamat Menjalani Ibadah Puasa diucapkan buat semua rakan-rakan di mana jua berada. Sebentar lagi,  seperti biasa, malam pertama ini sungguh meriah dan ramai sekali yang datang mengimarahkan masjid dan surau sehingga tak muat-muat... mula lah minta peruntukan kat  YB untuk buat renovation...  pasang aircond, buat bangunan tambahan dan pelbagai lagi. Apa pun, diharapkan ibadah kita pada bulan ini akan bertambah mantap dan diredhoi Allah SWT. 

Harap-harapnya juga aktivis politik dapat mengurangkan sedikit aktiviti berpolitik dan memberi tumpuan kepada ibadah menambah pahala... namun seperti tahun-tahun yang lepas, adalah dijangkakan aktiviti berpolitik tetap rancak dengan berbagai majlis yang dinamakan iftar... pokoknya, mahu mendekati rakyat dan memancing undi sebaik mungkin...

Dalam pada itu, ingin berbicara sedikit mengenai perangai pelik Melayu yang telah ditulikan dengan slogan ABU, begitu mengetikkan sekali. Bukan apa, pasal anak bulan dan tarikh puasa pun PM kena jadi bahan momokan.... tengoklah  FB kawan akunihSemoga PM dan semua peringkat pemimpin negara diberi kekuatan dan azam untuk meneruskan legasi kepimpinan Melayu di bumi bertuah Tanah Melayu ini. Jangan kerana nama sudah berubah menjadi Malaysia, kelak dipunyai oleh orang lain... bila "bumi dipijak milik orang", keris dan silat tiada gunanya lagi. Kerana apa, mereka akan menguasai ekonomi dan politik... Semoga hari-hari mendatang tetap bersinar untuk kita.