Thursday, August 12, 2010

PR Memerintah Kakitangan Awam Naik Gaji

Masih terdapat kalangan penjawat awam yang gagal memahami permainan politik pembangkang dengan memegang pendekatan akan memberi kemenangan kepada pembangkang memerintah kerajaan pusat. Kefahaman mereka, kerajaan PR akan dapat memberi impak serta perubahan yang lebih baik dalam skim perkhidmatan kerajaan termasuklah memberi kenaikan gaji. Getus mereka lagi, pimpinan kerajaan perlu diubah kerana BN gagal memberi yang lebih baik dan sekiranya PR gagal maka kita ubah semula pada pilihanraya yang seterusnya.

Saya fikir pendapat mereka itu tidak munasabah kerana kemampuan PR tidak sampai ke tahap tersebut dalam persekitaran ekonomi global yang tidak menentu. Mereka perlu bermuhasabah dengan situasi pemerintahan di Penang, Selangor, Kedah dan Kelantan sendiri kerajaan PR tidak langsung memberi dan membincangkan penambahbaikan sebarang skim kakitangan kerajaan di bawah lantikan negeri termasuk kakitangan PBT. Kecuali pemanjangan tempoh cuti rehat bersalin selama 90 hari yang mempunyai syarat tersirat di Selangor dan Kelantan tiada apa yang boleh dibanggakan oleh kakitangan lantikan 'state' kecuali ketidaksefahaman dan cercaan seperti apa yang berlaku antara Pengarah JAIS Selangor dengan YB Ir. Iskandar Samad. Tidak lupa penghinaan panel SELCAT terhadap Pegawai Daerah tahun lepas. Khalif Guang Eng di Penang paling suka menghina pegawai kerajaan dari sebelum menjawat KM sehingga sekarang.

Ramai kakitangan kerajaan yang menjadi alat pembangkang tanpa disedari kerana mereka tidak langsung cuba membuka minda bahawa semua dasar yang diumumkan kerajaan sebenarnya diperhalusi dan dilaksanakan oleh pegawai kanan kerajaan dan mereka sendiri sebagai jentera kerajaan. Saya melihat, seringkali pegawai sebagai jentera pelaksana sering melaksanakan pembaziran, kesilapan strategi dan terlibat dengan rasuah. Namun akhirnya, kerajaan BN juga yang dipersalahkan. Sering berlaku ketirisan maklumat di tangan pegawai kerajaan bukannya ahli politik!

Saya berharap, kerajaan BN harus dari sekarang memperbetulkan persepsi kakitangan kerajaan yang sudah terpesong seperti ini bagi mengelakkan jentera kerajaan menjadi bobrok dengan dakyah pembangkang secara halus seperti menikam dari belakang.