Monday, January 31, 2011

ANALISIS KEMENANGAN BN DI TENANGKemenangan BN di DUN Tenang telah dijangkakan sejak awal lagi memandangkan kawasan tersebut merupakan kawasan tradisi dan kubu kuat UMNO. Tahniah diucapkan kepada semua jentera BN yang bertungkus lumus dan berkampung di Tenang sejak awal lagi termasuk para blogger penyokong kerajaan. Pakatan pembangkang dilihat hanya meletakkan calon dengan hasrat mengurangkan majoriti yang dimenangi oleh UMNO. Hasrat pembangkang dinafikan dengan peningkatan majoriti calon BN Mohd. Azahar yang menang dengan majoriti 3,707 undi selepas mendapat 6,699 undi untuk mengalahkan calon Pas, Normala Sudirman yang hanya memperoleh 2,992 undi. Sebanyak 142 undi rosak. Majoriti itu meningkat 1,243 undi berbanding 2,492 undi yang diperoleh BN pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12) pada 2008.

Kaji selidik yang dibuat oleh badan penyelidikan bebas ILHAM Centre yang dikeluarkan sehari sebelum hari pengundian menunjukkan calon BN mendahului PAS dengan majoriti sekitar tiga ribu undi adalah hampir tepat dan UMNO mendapat lebih dari itu iaitu hampir 4000 majoriti. Dato’ Sri Najib yang berada di Dubai atas tugasan rasmi menyatakan, kemenangan BN ini bukanlah kemenangan sementara dan sekelip mata diperolehi. Perdana Menteri juga berharap kejayaan BN mengekalkan DUN Tenang akan menjadi dorongan kuat kepada BN di negeri lain untuk membuat persediaan bagi meraih kejayaan lebih besar di masa depan. Momentum kemenangan kini yang memihak kepada BN dan insyallah DUN Merlimau akan datang juga akan terus dipertahankan UMNO.

Pengorbanan besar Cikgu Mala dengan melepaskan jawatan guru dilihat kurang strategik bagi PAS. Pertamanya, beliau hilang pendapatan tetap bulanan sebagai penjawat awam dan kini bergantung kepada pendapatan suaminya sahaja yang juga seorang guru. Keduanya, Cikgu Mala yang juga aktivis tegar PAS tidak lagi mempunyai akses kepada dokumen-dokumen sulit kerajaan secara terus dan kini beliau bergantung kepada sumber kedua iaitu suaminya dan agen-agen lain untuk mendapatkan maklumat. Bagi BN pula, peletakan jawatan Cikgu Mala untuk bertanding dalam PRK Tenang ini adalah dialu-alukan kerana tidak perlu lagi menggaji penjawat awam yang masa, tumpuan dan gerak gerinya lebih tertumpah kepada aktiviti pembangkang. Biarlah kini PAS yang menggaji Cikgu Mala sebagai penyelaras DUN Tenang dan mungkin pendapatan Cikgu Mala lebih tinggi berbanding gaji sebagai seorang guru. Apalah ada pada gaji pokok, elaun khidmat awam, elaun rumah dan COLA... itu sikit saja berbanding bisness tegar Cikgu Mala. Cuma kini, suami Cikgu Mala yang terpalit dengan isu MC perlulah disiasat dengan segera. Kita bukan dengki Cikgu Maarof dapat MC, tapi MC hampir 2 minggu bukan calang2 sakit dan seperti yang diulas oleh blogger2 lain sebelum ini, kalau sakit duduk berehat di rumah, bukannya merayau-rayau berkempen dengan isteri tercinta...

Tumpuan dan kajian seterusnya ialah terhadap pola undi masyarakat Cina di Tenang. Adakah masyarakat cina kembali mengundi BN atau terus selesa dengan pendirian mereka bersama-sama pembangkang seperti dalam PRU 2008 yang lepas. Kajian perbandingan pola pengundian masyarakat Cina di Tenang pada kali ini terjejas dengan hujan lebat dan banjir kilat yang melanda Pekan Labis. Peratusan keluar mengundi kaum Cina yang berfikiran lebih objektif kepada pembangunan dan ekonomi adalah rendah disebabkan fenomena alam berkenaan sehinggakan pemimpin DAP terpaksa menghantar 'SOS' menggesa mereka keluar mengundi. Ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching menulis peratus pengundi Cina yang keluar mengundi amat rendah di Labis. "Amaran! Peratusan keluar mengundi di kawasan Cina cuma 20%; Felda sudah 50%. Tolong bantu panggil orang yang anda kenal di Labis," tulis Teo di laman Twitter.Sementara ketua publisiti Pemuda DAP Selangor pula menulis: "Secara keseluruhan, peratusan keluar mengundi di tiga kawasan majoriti Cina amat rendah! Labis Tengah 300 (orang); Labis Timor 600; Tenang Station 200 sehingga 10.30 pagi.”

Kaum Cina maklum, keluarnya mereka untuk mengundi tidak akan mengubah status quo UMNO di Tenang dan Johor kerana dengan sokongan besar orang Melayu di kawasan Felda dan kawasan tradisi, UMNO pasti menang. Keengganan kaum Cina di bandar berkenaan membolehkan BN merampas dan menawan semua peti undi dua kawasan majoriti Cina iaitu di Bandar Labis Timur dan Labis. Pengagihan jentera pengangkutan pengundi yang terlibat dengan banjir oleh agensi kerajaan tidak perlu dijadikan isu oleh pembangkang kerana kaum Cina telah mengambil keputusan untuk tidak keluar mengundi. Tidak cantik isu ini dijadikan alasan dan kambing hitam oleh PAS menyebabkan mereka kalah. BN sendiri perlu mengambil iktibar dan membuat post moterm lengkap berkaitan pola pengundian kaum Cina dalam PRU Tenang ini. Bersambung ...