Friday, January 28, 2011

Suami Cikgu Mala Langgar Perintah Am Bab D

Sejak dua,tiga hari yang lepas berlegar-legar salinan surat MC suami Cikgu Mala calon PAS di Tenang. Asalnya, kita hairan juga melihat suami Cikgu Mala sentiasa ada di sisi sedangkan tugas hakikinya seorang guru. Ingatkan ambil cuti tanpa gaji, setelah didedahkan oleh blogger marahku.blogspot.com rupa-rupanya cuti sakit. Suaminya mengambil cuti sakit yang panjang bersambung-sambung mulai 6-28 Januari 2011. Kalau betulpun cuti sakit, mengikut peraturannya kenalah duduk di rumah. Tak bolehlah ke sana dan kemari berkempen politik bersama-sama isterinya. Walaupun tujuannya asalnya baik iaitu untuk memberi sokongan moral terhadap isterinya, tetapi moral sebaliknya pula adalah salah. Pertamanya, dia menipu kerana tidak sakit menggunakan sijil cuti palsu untuk cuti sakit. Kalaupun sijil cuti itu betul, pihak Kementerian Kesihatan perlu menyiasat doktor dan status doktor yang mengeluarkan sijil cuti sakit tersebut. Doktor itu mungkin penyokong tegar PAS yang sanggup menyalahgunakan kedudukannya untuk mengeluarkan cuti sakit kepada orang yang tidak sakit dan tindakan disiplin sewajarnya perlu dikenakan. Kalau itu sijil sakit palsu, maka suami Cikgu Mala perlu diambil tindakan disiplin mengikut Perintah Am Bab D dan peraturan-peraturan lain yang sedang berkuatkuasa.


Keduanya, dengan menipu sebagai sedang sakit, suami Cikgu Mala telah mengabaikan amanah dan tugas hakikinya sebagai seorang guru dan pendidik. Sedang anak murid mendambakan ilmu dan pendidikan di sekolah, cikgunya berpoya-poya berkempen politik dan makan gaji buta. Maka sepanjang tempoh beliau cuti menipu itu, maka gajinya adalah haram. Kita tahu, semua kakitangan kerajaan dah dapat gaji bulan ini dan sudahkah beliau menggunakan gajinya yang diterima itu? Kalau sudah apakah hukumnya? Kalaupun bukan duit haram sebab belum jatuh hukum beliau cuti sakit betul atau tidak, tetapi situasinya berubah menjadi duit subahah yang bercampur-campur dengan duit halal menjadi suapan keluarganya. Inilah sikap sebilangan kakitangan kerajaan yang menjadi penyokong tegar PAS dan pembangkang yang menjadi gunting dalam lipatan. Beliau sudah memberi aku janji untuk menjadi pegawai kerajaan yang jujur, telus dan amanah tetapi sanggup menggadaikan prinsip sebagai seorang pendidik demi sebuah perjuangan parti yang songsang. Kita percaya, ramai lagi penyokong pembangkang yang bersikap munafik seperti ini di luar sana. Membocorkan rahsia dan memusnahkan bangsa dan negara sendiri dari dalam seperti Si Kitul menjadi tidak apa kerana "hendak menyelamatkan Malaysia???".

Ketiganya, Cikgu Mala sendiri tidak berupaya untuk menegur dan menjaga suaminya yang sedang sakit supaya berehat di rumah kerana sibuk berkempen. Beliau tak tahu kaedah suaminya mengambil cuti? Mustahil dan jangan hendak berdusta. Kita percaya kaedah dan bagaimana suami Cigu Mala untuk bercuti dan mengikuti isterinya berkempen telah diperincikan oleh jentera pilihanraya dan pemimpin PAS. Nak pohon cuti tanpa gaji, tak sempat! Cara paling mudah ambil MC. Itulah kerja pemimpin dan bijak pandai PAS! MENIPU. Itulah sebabnya suami Cikgu Mala keluar 'statement' beberapa kali untuk 'resign' dari bekerja sebagai cikgu kalau isterinya menang, kalau kalah? Terhegeh-hegeh datang mengajar dan buat muka seposen serta dari situ nanti akan bermula ajaran PAS songsang kepada anak murid yang masih mentah di sekolah. Nak tunggu kena tindakan tatatertib, lambat! KIta tahu, proses tatatertib kakitangan kerajaan bukannya mudah. Paling terukpun kalau betul salah hanya potong gaji atau amaran dengan denda atau bukan dengan denda. That's all.

Kesimpulannya, Cikgu Mala tidak 'kredibel' sebagai wakil rakyat kerana sebagai wakil yang datang dari parti yang menggunakan prinsip Islam, tidak patut bermula dengan penipuan dalam perkara-perkara yang kecil. Akhirnya, bila jadi pemimpin nanti akan berlakulah penyelewengan pula dalam perkara-perkara hak rakyat dan negara yang lebih besar. Justeru itu, pengundi di Tenang harus bijak dan pastikan jangan tersilap memilih calon wakil rakyat. Fikir-fikirkanlah dengan tenang...